11 graden

IJsland 2005 - Dag 1

5 Augustus was onze vertrekdag, vereerden we het Blue Lagoon met een bezoek en overnachtten we voor de eerste keer in hotel Garđur.

Het vertrek

Reinier vertrok vanuit Enschede en moest dus al relatief vroeg vertrekken uit Enschede. Ik kon het iets rustiger aandoen, aangezien ik vanuit Amstelveen kwam. Rond 12 uur ontmoetten we elkaar op Schiphol.

Na de ontmoeting liepen we direct door naar de incheckbalie, waar we in een lange rij van bijna drie kwartier mochten aansluiten. Uiteindelijk konden we probleemloos met ons e-ticket de instapkaarten verkrijgen. Zo'n e-ticket is werkelijk ideaal: thuis je ticket via het internet boeken, via mail ontvangen, het mailtje uitprinten en je hebt je ticket. Vervolgens konden we door de douane lopen, langs een stel infantiele dertigers die probeerden de kleine kindjes te vermaken, maar eigenlijk alleen zichzelf voor schut zette.

Na de douane hebben we nog even rondgelopen in het tax-free shopping deel, waarna we ons naar het vliegtuig begaven. Eenmaal in het vliegtuig wachtte ons de nare verrassing dat we een half uur vertraging hadden, waardoor we niet om 14:00 vertrokken, maar rond 14:30. Dit betekende dus ook dat we om 15:30 lokale tijd aan zouden komen na een rustige vlucht.

Aankomst in Keflavík

Na een vlucht van drie uur kwamen we aan op het internationale vliegveld van IJsland, gelegen in de plaats Keflavík. Na een korte tijd op de koffers gewacht te hebben, haalden we hier onze huurauto op: een Volkswagen Polo. Na deze wagen aan een korte inspectie onderworpen te hebben, kon de reis echt beginnen!

Blue Lagoon

De eerste activiteit die op het progamma stond, was een bezoek aan het Blue Lagoon. Dit is een in lavavelden aangelegd meer met verwarmd water. Dit water heeft een melkachtige kleur, wat zou komen door de aanwezigheid van silicium in het water. Naast silicium in het water is er ook een soort klei-achtig spul, dat in bakken langs het zwembad ligt. Dit klei-achtige spul is een mengsel van silicium en mineralen, wat je leuk op je gezicht kunt smeren. Dit kan vervolgens uitharden tot een lekker masker. Wij gingen echter niet direct naar het zwemgedeelte, maar maakten eerst een wandeling in het lavaveldengebied.

Door deze wandeling kwamen we aan de verkeerde kant van het zwembad uit. We stonden voor een nooduitgang van het zwemgedeelte en we stonden voor de keuze, tien minuten teruglopen of via de nooduitgang naar binnen gaan. Wij kozen voor de laatste optie, waarbij we al vrij snel een personeelslid tegenkwamen die ons naar de ingang leidde. Hier kochtten wij onze kaartjes om te genieten van het heerlijke hete water, de maskers en de natuurlijke sauna's.

Hotel Garđur

Na lekker gezwommen te hebben, vertrokken we richting Reykjavík, maar niet voordat we iets te eten hadden gevonden. Het viel echter niet mee om een restaurant te vinden. Na wat restaurants gevonden te hebben, kwam er nog een eis bij: het moest ook nog eens een betaalbaar restaurant zijn. Uiteindelijk hebben we een broodje gegeten bij een Subway. Dit smaakte erg goed en daarna konden we weer op pad, op zoek naar het hotel.

Op zoek naar het hotel is een goede omschrijving, want we verdwaalden in Reykjavík. Het hotel zou heel makkelijk te bereiken geweest moeten zijn, maar dan moet je natuurlijk geen afslag missen [Sander: ik reed, dus ik lette niet op de kaart, you do the math ;)]. Dat leverde overigens wel een mooie rit op over de rondwegen van Reykjavík, waarbij ons opviel dat de bestuurders toch net even iets anders reageren op de stoplichten dan in Nederland.

In IJsland gaan de lichten namelijk van rood naar oranje en rood. Daarna springen ze pas op groen en zou je mogen rijden. De meeste IJslanders rijden echter al bij oranje en rood. "Ja, en?" zult u misschien denken. Wanneer je in Nederland als voetganger oversteekt, springt je licht op rood en weet je dat je nog twee seconden hebt om de overkant te bereiken. In IJsland springen de stoplichten meteen in de oranje-rood stand, waardoor je als voetganger maar beter kunt rennen, aangezien bestuurders erg alert reageren en van vlot optrekken houden.

Na een fijne detour in Reykjavík bereikten we uiteindelijk ons hotel en konden we neerploffen in een sober ingerichte tweepersoons studentenkamer. De kamers in dit hotel worden buiten de zomervakantie verhuurd aan studenten en zien er erg Amerikaans uit.

Einde dag 1

Dit is de link voor de volgende dag.