14 graden

IJsland 2005 - Dag 2

Deze dag reden we van Reykjavķk naar een plaatsje in de buurt van Hella. Dit ging via de nodige omwegen, waarbij we veel mooie bezienswaardigheden hebben gezien. Deze bezienswaardigheden behoren tot de Golden Circle, een rondje in Zuid-IJsland dat u eigenlijk moet bezoeken vanwege de vele mooie plaatsen. Voorbeelden hiervan zijn de imposante dubbele waterval Gulfoss en de geiser Strokkur.

Nesjavellir

Na een heerlijke nachtrust en een uitstekend ontbijt, zoals dat iedere dag uitstekend zou blijken te zijn, vertrokken we richting onze eerste bezienswaardigheid. Dit was de Nesjavellir geothermische centrale, waar het hete water voor Reykjavķk wordt verzorgd en waar tevens elektriciteit wordt opgewekt. De reis naar de centrale was zeer de moeite waard, aangezien we vaak zijn uitgestapt om te genieten van de wonderschone omgeving. Hieronder staat een zeer kleine selectie van de vele mooie dingen die we hebben gezien op de weg naar de centrale.

Zoals u zich kunt voorstellen met de bovenstaande plaatjes, was de rit naar de centrale een erg aangename. Maar ook de rondleiding in de centrale mocht er wezen. Hierbij werd stap voor stap uitgelegd hoe de centrale elektriciteit en heet water produceert. Bij deze uitleg kregen we veel interessante weetjes te horen. Zo ruikt het warme water in IJsland naar zwavel, of rotte eieren. Deze lucht is echter niet natuurlijk, maar wordt door mensen toegevoegd. In het laatste deel van het zuiverings- en verwarmingsproces kan namelijk nog wat onopgeloste zuurstof in het water zitten. Om dit te verwijderen wordt er waterstofsulfaat aan het water toegevoegd. Het waterstof kan vervolgens een verbinding vormen met de zuurstof, waarna de zwavel overblijft en voor de typische lucht zorgt. Een ander leuk weetje was dat de centrale precies op een breuklijn is gebouwd. De twee platen trekken langzaam van elkaar weg, waardoor de centrale ieder jaar zo'n twee centimeter uit elkaar getrokken wordt, zoals ook te zien is aan de scheur in de muur op de foto. Wanneer u meer wilt weten van de geothermische centrale Nesjavellir, zou u een kijkje kunnen nemen op de site van de centrale. Hierop wordt grotendeels uitgelegd wat wij ook te horen hebben gekregen. We hebben ook een interessant informatieboekje meegenomen. Dit boekje is ook online te vinden.

Gulfoss

Na ons bezoek aan de geothermische centrale reden we weer snel door naar de volgende bezienswaardigheid. Dit was de Gulfoss waterval. Hierbij reden we onder andere langs het Žingvallavatn. Dit is het grote meer waar het water voor Reykjavķk vandaan gehaald wordt. Bij Žingvallavatn ligt ook Žingvellir, waar het oude parlement in de open lucht gehuisvest was. Dit hebben we echter op een later moment in onze reis bezocht. De rit naar Gulfoss was ook onze eerste kennismaking met de 4WD's (vierwiel aangedreven auto's), waar half IJsland mee lijkt te rijden. In tegenstelling tot in Nederland heb je er daar ook echt wat aan. Wij moesten op sommige stukken vrij voorzichtig rijden, terwijl die grote wagens ons gewoon voorbij konden scheuren, daarbij dikke stofwolken achterlatend.

Gulfoss is een van de mooiste watervallen in IJsland. Bij deze waterval valt het water in twee trappen naar benden, waarbij het een verticale afstand van 32 meter aflegt. Hierbij ontstaan behoorlijke nevelwolken, die bij zonlicht vanuit de juiste hoek een mooie regenboog tevoorschijn doen toveren.

Geysir

Je kunt natuurlijk nooit genoeg water in spectaculaire vormen zien, dus na het hete water bij de geothermische centrale en de watervallen gingen we op weg naar Geysir. In Geysir kun je, u raadt het al, geisers zien. Naast een hele grote geiser, Geysir genaamd, was er ook nog een iets kleinere geiser actief. De grotere geiser is sinds een paar jaar weer actief, nadat deze daarvoor een aantal jaren inactief is geweest. De geiser was inactief doordat mensen troep in de geiser gooiden om een spuitactie te ontlokken. Dit ging net zo lang goed, totdat deze verstopt raakte.

Geysir is echter niet met een grote regelmaat actief, dus deze hebben wij niet zien spuiten. De kleinere geiser, Strokkur, spuit ongeveer iedere vijf minuten en spuit dan ook direct één, twee of drie keer achter elkaar. Dit ziet er heel erg spectaculair uit, waarbij vooral het moment net voor de uitbarsting mooi is. Er vormt zich dan namelijk een blauwe bel, maar waarom zou ik het ook met woorden proberen uit te leggen, kijk maar naar het onderstaande plaatje.

In Geysir waren niet alleen mooie geisers te zien. We hebben er ook een mooie plas water gezien, met water nog mooier blauw dan de Caribische zee.

Hella en Hestheimar

Na al het watergeweld en de mooie natuur was het tijd om richting de slaapplek te rijden. We zijn echter eerst naar Hella gereden, om daar wat te gaan eten. Na het eten vertrokken we naar de boerderij waar we mochten slapen. Na een ritje dat langer was dan we hadden verwacht, arriveerden we bij de boerderij, waar we te horen kregen waar we mochten slapen. Dit was een ander gebouw, waar nog meer mensen bleken te slapen. Na onze spullen uitgepakt te hebben, gingen we op onderzoek uit in het huisje. Daarbij vonden we een gastenboek, dat we aan het einde van de avond nog even flink hebben vervuild met een verhaal van twee pagina's.

In dat gastenboek stond dat er een soort jacuzzi bij het huisje moest zijn. Een rondje om het huis bevestigde inderdaad de aanwezigheid van een hot tub. Hier zijn we dus ook snel in gaan liggen. Een groep van zes huisvrouwen wist ons later te melden dat we drie uur lang in het water hebben liggen dobberen. Deze huisvrouwen verbleven daar, waarbij ze gezellig met elkaar, zonder de mannen en kinderen leuke dingen aan het doen waren. Ze hadden die dag paard gereden en waren zich die avond even flink vol aan het laten lopen met wijn. Dit soort uitjes deden ze ieder jaar. Om de andere gasten in het huisje niet te storen, gingen ze rond half één naar een ander huisje, waarbij ze een fles wijn voor ons hadden achtergelaten.

De huisvrouwen gaven ons tips over locaties die we echt moesten zien in IJsland. Ook waarschuwden ze ons voor het weer van de volgende dag, want het zou toch wel 20 tot 25 m/s gaan waaien met veel regen. Dat bleek later nog lichte waarschuwing te zijn, want het zou gaan stormen met windstoten tot windkracht 10.

Einde dag 2

Dit is de link voor de volgende dag.