13 graden

IJsland 2005 - Dag 6

Vandaag hebben we eigenlijk drie dingen gedaan. We hebben een walvisexcursie gedaan, we hebben rondgelopen in Reykjavík en dan voornamelijk rond het Tjörnin, een meertje in de stad en we hebben een avond met mijn tante doorgebracht.

De walvisexcursie

Om 13:00 vertrok de boot voor een tochtje op zee. We kregen het advies om een kwartiertje eerder te komen, zodat we eerst nog even rond konden kijken in het Whale Watching Centre. Wij waren er een uur van tevoren en daarom konden we alle films, skeletten en foto's bekijken. Dit was allemaal erg interessant. Zo zagen we een filmpje over de vrijlating van Keiko uit Free Willy. Het klaarmaken voor het echte, wilde leven van Keiko is in IJsland gebeurd. Inmiddels leeft Keiko echter niet meer, want het visje is op 12 december 2003 overleden.

Na alle informatie tot ons genomen te hebben, vertrok de boot. Bovenin de boot stond een personeelslid op de uitkijk, om mensen op de hoogte te houden van activiteit in de zee. Wanneer er iets te zien was, riep hij dat om met een microfoon. En er was redelijk wat te zien. Grote hoeveelheden vogels dobberden in het water, waarschijnlijk op zoek naar vis. Wanneer er een grote groep vogels is, is de kans redelijk groot dat een walvis daar binnen niet al te lange tijd opduikt, omdat walvissen ook weten dat daar dan vis zit. Verschrikt vliegen alle vogels dan snel weg.Naast meeuwen, zeearends en walvissen hebben we ook veel papegaaivogels gezien. Dit zijn geweldige, kleine beestjes die nauwelijks kunnen vliegen, maar als de beste kunnen zwemmen. Wanneer onze grote boot eraan kwam, probeerden de beestjes uit alle macht weg te vliegen of doken ze simpelweg het water in. Wanneer ze weg probeerden te vliegen, sloegen ze met de vleugels op het water en renden ze over het water. Niet de meest ideale manier om op te stijgen, maar het zag er wel erg leuk uit.

De papegaaivogels zouden binnen niet al te lange tijd vertrekken naar Afrika, dus we hadden geluk dat we ze nog in grote aantallen zagen. De walvissen hebben we ook in redelijke aantallen gezien, maar helaas niet heel erg dichtbij.

Reykjavík

Na de excursie zijn we even lekker wezen ontspannen bij het Tjörnin. Daarna zijn we gaan eten in de stad bij een goed Indiaas restaurant en zijn we naar mijn tante gegaan. Zij heeft ons erg hartelijk ontvangen en had daar geen half werk van gemaakt. Het huis rook lekker, ze had mooie, sfeervolle achtergrondmuziek opgezet en er stond een tafel vol met lekkere hapjes. Ik weet niet wanneer de laatste keer was dat ik haar gezien, waarschijnlijk iets van tien jaar, maar het was meteen erg aangenaam.

Na twee uur gekletst te hebben, trokken we met z'n drieën Reykjavík in, om gezellig iets te gaan drinken. Ze had nog een vriendin opgetrommeld, die er ook gezellig bij kwam zitten. Minpuntje was dat die vriendin rookte, maar je kunt natuurlijk niet alles perfect hebben ;). Deze avond was erg geslaagd. Mijn tante vertelde ook nog dat IJslanders normaal gesproken tot een uurtje of twee thuis blijven indrinken en dan pas uitgaan. Gezien de prijzen van bijvoorbeeld een biertje, €7,50, is het niet geheel onverstandig om het zo aan te pakken...

Einde dag 6

Dit is de link voor de volgende dag.